Du er her: Forside / Den Danske Ordbog / Ordbog
gastronomi substantiv, fælleskøn
Bøjning -en
Udtale [gasdʁonoˈmiˀ]  tip
Oprindelse første led afledt af græsk gaster 'mave', sidste led -nomi
Skjul Betydning

Betydninger

 
finere madlavning
Synonym kogekunst
Efter middagen kom samtalen til at dreje sig om vin og gastronomi SigMüll91Sigurd Müller: 1904 - en god årgang. Gyldendal, 1991.
Skjul Faste udtryk

Faste udtryk

ikon for korpussøgning molekylær gastronomi
1.
videnskab om madvarers kemiske sammensætning, de kemiske processer i forbindelse med tilberedning og deres påvirkning af sanserne SPROGBRUG kendt fra 2000
Molekylær gastronomi handler altså grundlæggende om, hvilke kemiske bestanddele maden er bygget op af – og hvilke processer der sættes i gang, når man behandler råvarerne anderledes end normalt Pol2005Politiken (avis), 2005.
Disciplinen molekylær gastronomi har forklaringer på, hvorfor noget – til eksempel kylling i chokolade og chili – er velsmagende Inf2005Information (avis), 2005.
 
1.a
kogekunst der bygger på denne viden
Nitrogen bruges i den retning indenfor madlavning, der kaldes molekylær gastronomi EkstraBladet.dk2009ekstrabladet.dk (hjemmeside) - Ekstra Bladet, 2009.
Hvad er din mest eksotiske madoplevelse? Det var første gang, jeg smagte molekylær gastronomi. Det er mad sammensat efter sine kemiske bestandele. Vi fik f.eks. rødbeder og hvid chokoladesorbet med havsalt og rapsolieis JyP2005Morgenavisen Jyllands-Posten (avis), 2005.
Skjul Betydninger

Orddannelser

Afledninger gastronomiskadj.
Rapportér et problemfra Den Danske OrdbogDen Danske Ordbog. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab 2023. Første udgave af ordbogen udkom 2003-5.

Denne artikel er skrevet i 1994 og senest opdateret 2011.