gastronomi substantiv, fælleskøn
Bøjning
-en
Oprindelse
første led afledt af græsk gaster 'mave', sidste led -nomi
Betydninger
finere madlavning
Synonym
kogekunst
Ord i nærheden
profession serviceerhverv turisterhverv kontorfag handels- og kontorfag kokkefaget bagerfag...vis mere
Efter middagen kom samtalen til at dreje sig om vin og gastronomi SigMüll91Sigurd Müller: 1904 - en god årgang. Gyldendal, 1991.
Faste udtryk
1.
videnskab om madvarers kemiske sammensætning, de kemiske processer i forbindelse med tilberedning og deres påvirkning af sanserne
SPROGBRUG
kendt fra 2000
Ord i nærheden
lægevidenskab ernæringsforskning ønologi...vis mere
Molekylær gastronomi handler altså grundlæggende om, hvilke kemiske bestanddele maden er bygget op af – og hvilke processer der sættes i gang, når man behandler råvarerne anderledes end normalt Pol2005Politiken (avis), 2005.
Disciplinen molekylær gastronomi har forklaringer på, hvorfor noget – til eksempel kylling i chokolade og chili – er velsmagende Inf2005Information (avis), 2005.
1.a
kogekunst der bygger på denne viden
Nitrogen bruges i den retning indenfor madlavning, der kaldes molekylær gastronomi EkstraBladet.dk2009ekstrabladet.dk (hjemmeside) - Ekstra Bladet, 2009.
Hvad er din mest eksotiske madoplevelse? Det var første gang, jeg smagte molekylær gastronomi. Det er mad sammensat efter sine kemiske bestandele. Vi fik f.eks. rødbeder og hvid chokoladesorbet med havsalt og rapsolieis JyP2005Morgenavisen Jyllands-Posten (avis), 2005.
Orddannelser
Afledninger
gastronomiskadj.
Denne artikel er skrevet i 1994 og senest opdateret 2011.